23/8/09

Free Hug Lessons!

Σήμερα νομίζω πως έχω κάποια κενά... Και με έχει πιάσει το συναισθηματικό μου... Λέω να μιλήσουμε οπότε για αγκαλιές! Αγκαλιά: όνομα ουσιαστικό, γένους θηλυκού, που συνήθως προσδιορίζει θηλυκά και αρσενικά... Τί τα προσδιορίζει δηλαδή... τα καίει και τα τσουρουφλίζει... Βρές μου έναν άνθρωπο που να μπορεί να ζήσει χωρίς την αγκαλιά (και για αυτό τη σήμερον την πληρώνουν τα μαξιλάρια ή αυτά τα τεράστια αρκούδια που είναι ωραία να κοιμάσαι το χειμώνα... Και αυτό αφορά γυναίκες και άντρες: οι άντρες λέει κοιμούνται με το ένα χέρι κάτω από το μαξιλάρι και το άλλο από πάνω-γύρω από το μαξιλάρι, ενώ οι γυναίκες σε εμβρυική στάση,δηλαδή με τα χέρια και τα πόδια μαζεμένα προς τον κορμό του σώματος, τέσπα στο θέμα μας!)

Υπάρχουν λογιών και λογιών αγκαλιές!Αλλά ότι είδους και να ναι...ένα είναι το "πρωτόκολλο" και έχει τέσσερα βήματα: 1. Εντόπισε το πρόσωπο, 2. Κάνε την αγκαλιά, 3. Μην σφίγγεις υπερβολικά και 4. Μην αφήσεις την αγκαλιά πολύ γρήγορα!

Οπότε, αναλυτικά, έχουμε και λέμε:

1. Εντόπισε το πρόσωπο που θα αγκαλιάσεις. Ανάλογα με τη σχέση που έχεις με το πρόσωπο, θα έχεις και διαφορετικές προσεγγίσεις προς το υποκείμενο:
  • Οικογενειακή Αγκαλιά: Εδώ πλησιάζεις ομαλά, αλλά όχι με υπερβολικά πολύ συναισθηματισμό Στην κατηγορία εμπίπτουν αγκαλιές προς αδερφό, αδερφή, μάνα, πατέρα, κλπ.
  • Η φιλική Αγκαλιά (για κορίτσια): Πλησιάζουμε με τρυφερότητα, και πολύ συχνά με χιούμορ, και χαμογελάμε πλατιά!
  • Η φιλική Αγκαλιά (για αγόρια): Προσεγγίζουμε με αυθεντική αγάπη, και διατηρούμε σύντομη οπτική επαφή. Προσέχουμε πάντα να βρισκόμαστε σε μια σχετική απόσταση ασφαλείας (για να μην παρεξηγηθούμε...δηλαδή ο κορμός του σώματος να μην είναι πολύ κολητά με του άλλου!) και κρατάμε μια σύντομη οπτική επαφή.
  • Η Αγκαλιά σφιγκτήρας: Ερχόμαστε κοντά στο υποκείμενο που θέλουμε να αγκαλιάσουμε προσεχτικά, αλλά χωρίς να δείξουμε ντροπαλοί! Χαμογελάμε ελαφρώς και λέμε μια δυο γλυκές κουβέντες...
  • Η Αγκαλιά των ερωτευμένων: Δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο το ποιος την ξεκινάει! Και οι δυο πλευρές μπορούν να την κάνουν να είναι όσο ρομαντική πρέπει να είναι. Όταν προσεγγίζουμε το αντικείμενο του πόθου μας , μια καλή τακτική είναι να τοποθετούμε τα χέρια μας στους ώμους του και να κοιτάξουμε βαθιά στα μάτια. Λέμε το πατροπαράδοτο "Σε ΑΓΑΠΆΩ" (προσοχή: Ποτέ "Σ' αγαπώ...", γιατί συνηρημένο ακούγεται πολύ ξενέρωτο), και φυσικά πόσο πολύ νοιάζεσαι για αυτόν/αυτήν και πόσο πολύ απολαμβάνεις να περνάς κάθε δευτερόλεπτο μαζί της/του. Και τότε, απλά χύνεσαι στην αγκαλιά του άλλου και βλέπεις και τον ουρανό με τα άστρα!
2. Κάνε την Αγκαλιά! Δηλαδή γείρε λίγο προς τα εμπρός και άπλωσε-τύλιξε τα χέρια γύρω από το επιθυμητό άτομο!

  • Οικογενειακή: Στην περίπτωση αυτή, συνέχισε να μιλάς όσο η αγκαλιά βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν θα καταστρέψει τη σκηνή αυτό! Δεν έχει σημασία το πού τοποθετείς τα χέρια σου. Ο αγκαλιαζόμενος δεν θα το προσέξει ιδιαίτερα.. Πίεσε ελαφρά το κεφάλι, για να υπάρξει extra επαφή. Χαμογέλα αμέσως μετά την απελευθέρωση.
  • Η φιλική (για κορίτσια): Κλείνουμε τα μάτια και σκεφτόμαστε πόσο πολύ αγαπάμε τη φίλη μας ή και το φίλο μας. Πιέζουμε κατά βούληση (αλλά προς Θεού δεν ζουπάμε!) Δεν χτυπάμε στον ώμο... είναι πολύ αντρικό!
  • Η φιλική (για άντρες): Εδώ σφιχταγκαλιάζουμε και χτυπάμε ελαφρά στην πλάτη του φίλου μας. Είναι μια συναισθηματική στιγμή, διατηρούμε τον εναγκαλισμό για λίγες στιγμές.
  • Αγκαλιά Σφιγκτήρας: Πιέζουμε τον εναγκαλιζόμενο θερμά προς τα εμάς. Εάν είστε άντρας, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι πιο "αρσενικό" και δηλώνει προστασία το να τυλίξουμε τα χέρια μας γύρω της . Τα χέρια της πρέπει να είναι σε θέση γύρω από το λαιμό σας και τα δικά σας γύρω από τη μέση της. Όταν την αγκαλιάζετε, μπορείτε να την σηκώσετε λίγο, πιέζοντας το στήθος της στην άνω κοιλιακή σας χώρα. Μείνετε σε αυτή τη στάση για λίγο και μετά απελευθερώστε. Κοιτάξτε τη στα μάτια και συνεχίστε τη συζήτηση σας κανονικά. Εάν είστε γυναίκα, βάλτε τα χέρια σας πίσω από το λαιμό του και πιέστε ελαφρά το στήθος σας το στήθος του.
  • Ερωτική: 1) Αρσενικά: Προσεκτικά γλιστράμε τα χέρια μας προς τα κάτω από τους ώμους. Τα τοποθετούμε γύρω από τη μέση της. Βάζουμε το κεφάλι μας στον ώμο της και πιέζουμε όσο μας αρέσει. Προαιρετικό μπορεί να θεωρηθεί ένα ελαφρύ μασάζ. Όταν αποχωριστούμε, μπορούμε να την κοιτάξουμε στα μάτια, να χαμογελάσουμε ειλικρινά και αν το σηκώνει η περίσταση, να την φιλήσουμε (ο πληθυντικός ποιητική αδεία :Ρ) με ειλικρίνεια πάλι. 2) Θηλυκά: Εκτείνουμε τα χέρια μας προς το μέρος του και αγκαλιάζουμε λαιμό και ώμους. Γέρνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά. Σε περιπτώσεις πολύ μεγάλη οικειότητας, μπορούμε να μπερδέψουμε λίγο και τα κάτω άκρα μας μεταξύ τους.
3. Μην αγκαλιάζετε πολύ σφικτά. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε πόσο σφικτά ή χαλαρά να αγκαλιάσετε είναι η αντίστοιχη δύναμη που ασκεί ο άλλος! Εάν είναι χαλαρή η αγκαλιά, μην σφίγγετε πολύ. Εάν του αρέσουν οι δυνατές αγκαλιές φερθείτε αναλόγως (μην τον λιώσετε κιόλας όμως!)

4. Η απελευθέρωση πρέπει να γίνεται στην κατάλληλη στιγμή. Μια αγκαλιά είναι ένας πάρα πολύ ισχυρός τρόπος για να επικοινωνήσεις με το άτομο που νοιάζεσαι, γιατί θα το κάνει να νιώσει υπέροχα και θα του βελτιώσει τρομερά τη διάθεση. Αφήστε τον άλλον να ορίσει το πότε πρέπει να γίνει η απελευθέρωση και προσπαθήστε να μην βιαστείτε, γιατί αυτό θα σας κάνει και τους δυο να νιώσετε περίεργα.

Extra tips!

  • Πάντα να δέχεστε ευπρόσδεκτα την αγκαλιά. Δείχνει στο άλλο πρόσωπο ότι δέχεστε να τον προστατέψετε και ότι μόνο εσείς και αυτός μετράτε για εκείνο το λεπτό.
  • Βεβαιωθείτε ότι είστε καθαρός και φρεσκοπλυμένος! ;)
  • Διατηρείτε οπτική επαφή και προσπαθήστε να μιμηθεί τε τις κινήσεις του άλλου.
  • Προσοχή! Ποτέ δεν μπερδεύουμε την φιλική αγκαλιά με την ερωτική. Αν τα πράγματα μπερδευτούν φέρνουν πολύ αμηχανία!
  • Κρίνουμε σωστά το τί αγγίζουμε όταν αγκαλιάζουμε καθλως και το πότε αγκαλιάζουμε! Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που ο ένας από τους δυο δεν νιώθει άνετα να γίνει η αγκαλιά δημοσίως ας πούμε.
  • Το καλύτερο είναι όταν θέλεις να αγκαλιάσεις κάποιον να έχεις τσεκάρει ότι έχει τα χέρια του ελεύθερα και όχι σε κάποια τσέπη, παραδείγματος χάρη.
  • Προσοχή να μην κάνετε απότομες και κινήσεις που αιφνιδιάζουν και ανατρέπουν τις ισορροπίες.
Οι Αμερικάνοι πάντως στο θέμα είναι μπροστά (ένας δηλ τουλάχιστον, ο Juan Mann) ... Την επίσημη ιστοσελίδα του θα την βρείτε εδώ (Free Hugs), τώρα... τις αγκαλιές δεν ξέρω... =) Πάντως δικαιολογίες πλέον δεν υπάρχουν... Αγκαλιαστείτε ελεύθερα, τωρα πια ξέρετε πως!

BESPLA / Canon 5D mark II Free Hugs movie from Marko Butrakovic on Vimeo.