4/8/09

Tα 7 θανάσιμα αμαρτήματα της εποχής μας...

Αναδημοσίευση του aggelos-x-aggelos από εδώ

Όλοι γνωρίζουμε τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα που μας διδάσκει η εκκλησία. Ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε ποια είναι αυτά, σίγουρα γνωρίζουμε ότι είναι 7. Σας τα θυμίζω λοιπόν για να τα έχετε πρόσφατα:

1. Λαιμαργία
2. Λαγνεία
3. Οκνηρία
4. Οργή
5. Φθόνος
6. Αλαζονεία
7. Απληστία

Πριν μια εβδομάδα ο γνωστός και μη εξαιρετέος pitsirikos έγραψε ένα κείμενο στο οποίο ανέλυε γιατί είναι θανάσιμα και πως να υποπέσουμε λίγο παραπάνω -μάλλον παραμέσα αφού είναι υποπέσουμε και όχι υποανέβουμε- σε αυτά. Εγώ με τη σειρά μου θα γράψω τα 7 σύγχρονα θανάσιμα αμαρτήματα, με βάση τι θεωρώ ότι ταλαιπωρεί την κοινωνία σήμερα.

1. Ανορεξία: Ακόμα και η Παπαρίζου (λέει ότι) αποφάσισε να χαλάσει τη σιλουέτα της για να αποφύγουν τα κοριτσάκια το σύνδρομο anorexia nervosa. Και γενικώς έχουμε δει πλέον πολλές καμπάνιες που προωθούν τις καμπύλες και τα πιασίματα, προκειμένου να ανοίξουν το στόμα τους όλα εκείνα τα ανορεξικά 16χρονα που το όνειρό τους είναι να βρίσκουν νούμερα στα βαφτιστικά.

2. Α-σεξουαλικότητα: Όλες οι γυναίκες ωρύονται ότι οι άντρες δεν τους την πέφτουν και γενικώς δεν πηδάνε. Όλοι οι άντρες παραπονιούνται ότι οι γυναίκες δεν τους κάθονται. Σε λίγο δεν θα γεννιούνται παιδιά και τα νεύρα μας θα είναι χειρότερα από κοκορέτσι. Make love, nothing else.

3. Υπερεργασία: Αμάρτημα που σχετίζεται άμεσα με το από πάνω, αλλά και για το οποίο ευθύνονται οι τεράστιες καταναλωτικές μας ανάγκες. Παρότι ο Όσκαρ ο Άγριος μας έχει προειδοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια ότι "η δουλειά είναι για όσους δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν", εμείς επιμένουμε να εργαζόμαστε ακατάπαυστα. Που καιρός για λαγνεία μετά... Η ΓΣΕΕ πρέπει επειγόντως να πετύχει το 7ωρο (εβδομαδιαίως).

4. Μαλθακότης: Ποια οργή; Μόνο οι φίλαθλοι έχουν πλέον λίγη οργή και αυτοί έχουν καταφέρει να σκοτώσουν μόνο έναν τα τελευταία, και εγώ δεν ξέρω πόσα χρόνια. Όσοι υποπίπτουν στο θανάσιμο αυτό αμάρτημα είναι καταδικασμένοι να πληρώνουν τα πάντα, να δουλεύουν συνέχεια, να μην πηδάνε ούτε τη χούφτα τους και γενικώς, αλυσιδωτά, να πέφτουν σε όλα τα άλλα σύγχρονα αμαρτήματα.

5. Αδιαφορία: Τελευταία ακούω συνέχεια την ατάκα "αυτά είναι για τους άλλους, που μπορούν, που ξέρουν τα κόλπα, που έχουν κύκλο, που είναι σε κυκλώματα" και διάφορα άλλα μίζερα. Ξύπνα Βασίλη! Θα πεθάνεις και δεν θα έχεις πάει ούτε μέχρι το Ξυλόκαστρο. Δεν πέφτεις στον φθόνο άμα δεις και λίγο παραέξω. Παραδειγματίσου.

6. Ηττοπάθεια: Περαιτέρω σχολιασμός καθίσταται περιττός. Αμάρτημα άμεσα σχετιζόμενο με το προηγούμενο, το οποίο με το προ προηγούμενο κλπ κλπ.

7. Ολιγάρκεια: Αμάρτημα το οποίο μετέτρεψε τη χώρα σε γκέτο δημοσίων υπαλλήλων. "Λίγα και καλά" είναι η ατάκα που ακούς πιο συχνά και από τον ήχο των κινητών. Η σιγουριά είναι εχθρός της προόδου.

+Μετανοείτε+

3/8/09

Ο Σαρκασμός και το μεγαλείο του!

H ειρωνεία ή αλλιώς ο σαρκασμός είναι ένα πολύ αιχμηρό εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για καλούς όσο και για κακούς σκοπούς. Εάν κάποιος είναι σαρκαστικός την λάθος στιγμή με το λάθος άτομο, τότε είναι βέβαιο πως τα συναισθήματα κάποιου από τους δυο θα πληγωθούν. Από την άλλη ο σαρκασμός μπορεί να φέρει χαμόγελα και γέλια, για όσο όμως χρησιμοποιείται με καλό χιούμορ και δεν προσβάλει τον συνομιλητή σου. Μπορείς δε άριστα να το χρησιμοποιήσεις όταν έχεις να συναναστραφείς άτομα που "την βρίσκουν" να μειώνουν τους άλλους.

Ο πρώτος που μου δίδαξε τον σαρκασμό ήταν ο πατέρας μου... Και η μάνα μου έχει να λέει..."Όμοια του είσαι πια..." Μάνα, ο σαρκασμός είναι ολόκληρη επιστήμη! Δεν είναι παίξε γέλασε... Ναι όντως είμαι σαρκαστική στη ζωή μου και πολύ μάλιστα... Και προσπαθούσα να το κόψω κιόλας (όσο γίνεται), μέχρι που γνώρισα αρκετό κόσμο που δεν έχει ούτε ιερό, ούτε όσιο... Και έπειτα σκέφτηκα, γιατί να προσπαθήσεις να τους το κόψεις, αντί να τους βοηθήσεις να το βελτιώσουν; Και ναι λοιπόν, έφτιαξα το εγχειρίδιο του καλού σαρκαστή (είρωνα)... Παιδιά δικό σας! Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μην νομίσει ποτέ κανείς ότι αν δεν επιστρέφεις τα δηκτικά σχόλια, συμβαίνει επειδή δεν μπορείς!

Κανόνας #1. Επέλεξε προσεκτικά τον στόχο σου!

Απέφυγε ανθρώπους που μπορούν να σε κερδίσουν σωματικά (στους άντρες πάει αυτό!) ή λεκτικά. Το να είσαι σαρκαστικός στον δάσκαλό σου ή στον αστυνομικό της γειτονιάς μπορεί να σε βάλει σε σοβαρούς μπελάδες. Εάν θέλεις τον σεβασμό κάποιου και κυρίως μεγαλύτερου, χρησιμοποίησε γλώσσα με σεβασμό.

#2. Να έχεις τακτ και καλό γούστο.

Προσπάθησε να αποφύγεις αστεία για θέματα που ένα άτομο είναι ανασφαλές, όπως ας πούμε για τα κιλά του. Δεν είναι και πολύ σωστό να αποκαλείς κάποιον χοντρό όλη την ώρα, και ειδικά όταν είστε μαζί με άτομα που για πρώτη φορά γνωρίζει.

#3. Αν πρέπει να απαντήσεις σε ειρωνικό σχόλιο, απάντα γρήγορα! Αν περιμένεις για παραπάνω από όσο πρέπει χάνει την αξία του και σε κάνει να φαίνεσαι χαζός. Ένας καλός τρόπος είναι να κοιτάξεις κάποιον για λίγα δευτερόλεπτα με ένα μικρό μειδίαμα, σαν να σκέφτεσαι κάτι για αυτόν. Εάν καταφέρεις να σκεφτείς κάτι έξυπνο, πες το. Αλλιώς, χαμογέλα ακόμα λίγο πιο πλατιά, κούνα το κεφάλι σου και κοίτα αλλού. Η εικόνα του "Φίλε, δεν αξίζεις τον κόπο!" είναι κάποιες φορές ο καλύτερος τρόπος για να του το κόψεις. Πάντως σε κάθε περίπτωση, μην αργήσεις να αντιδράσεις. Σε κάνει να φαίνεσαι παράξενος.

#4. Προκάλεσε το γέλιο. Προσπάθησε να παρατηρείς με τί μοιάζουν οι άνθρωποι και τί φοράνε. Ποιά διασημότητα, ή ρόλο ή ακόμα και καρτούν σου θυμίζουν;

#5. Άκου πολύ προσεκτικά τί λένε οι άλλοι. Πολλοί άνθρωποι θα δημιουργήσουν από μόνοι τους τη φάση για να πιαστείς εσύ από κάπου. Δεν χρειάζεται να κάνεις το άτομο να νιώσει άσχημα, απλά προσπάθησε να του δείξεις το πρόβλημα χρησιμοποιώντας τον δικό του τρόπο.
Ο Σαρκασμός κυκλοφορεί σε πολλές μορφές:

  • Γελοιοποίηση του επιχειρήματος σε βαθμό που να φαίνεται ανόητο.
    Για παράδειγμα: "Όχι δεν το χρειάζεσαι αυτό, και αυτή είναι η τελική κουβέντα!"
    "Βασικά, δεν χρειαζόμαστε τίποτε άλλο εκτός από νερό, αέρα και τροφή, οπότε γιατί δεν πάμε όλοι να ζήσουμε σε σπηλιές και να κυνηγάμε και μεγάλα ζώα για εξεύρεση τροφής;;"
  • Εμπειρία του παρελθόντος. Δείξε σε αυτόν που σου κάνει υποδείξεις ότι δεν είναι και κανένας ειδικός ή καλύτερος από εσένα, ώστε να σε διορθώνει.
    Για παράδειγμα: "Εγώ θα σου πω για το σαρκασμό ό,τι θέλεις. Είμαι συγγραφέας."
    "Α, θα πρέπει να είσαι πολύ υπερήφανος που τα γραπτά σου έχουν απορριφθεί 10 φορές ως σήμερα."
  • Η αντιστροφή της αλήθειας. Πες ακριβώς το αντίθετο από την αλήθεια, όταν η απάντηση στην ερώτηση είναι προφανής.
    Παράδειγμα: "Αυτό το φόρεμα με κάνει να φαίνομαι παχιά;;;"
    "Τι λες αγάπη μου, αυτό το φόρεμα σε κάνει να δείχνεις πιο αδύνατη από ποτέ...!"
  • Αντιστροφή του νοήματος. Πες απλά το αντίθετο από αυτό που σκέφτεσαι.
    Αντί να πεις "Ωχ!" πες "Τέλεια!" ή "Είναι ότι χρειαζόμουν".
    Αντί να πεις "Δεν είμαι σίγουρος" πες "Ναι, ότι πεις εσύ!"
    Αντί να πεις "Αυτό είναι απλό." πες "Σιγά το δύσκολο!"
  • Χρησιμοποίησε την υπερβολή. Παίξε το ρόλο που σου βάζουν από την αρχή.
    "Σκάσε λίγο, μπορείς;"
    "Ω με συγχωρείτε Μεγαλειότατε, θα θέλατε να σας φέρω τον καφέ ή το τσάι σας τώρα ή σε λίγο;" κλπ
#6. Μην καταχράσαι το ταλέντο σου!!! Εάν ο σαρκασμός είναι η μόνη μέθοδος επικοινωνίας που χρησιμοποιείς, τότε θα βρίσκεις όλο και λιγότερους ανθρώπους πρόθυμους να σου μιλήσουν Θυμήσου ότι όσο πιο πολλούς ανθρώπους γνωρίζεις τόσο περισσότερους πιθανούς στόχους έχεις. Κράτα το σε καλά επίπεδα και οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν που ασχολείσαι μαζί τους προσωπικά.

#7. Βεβαιώσου ότι ο στόχος σου γνωρίζει ότι αστειεύεσαι, αλλά μην λες την ατάκα "Αστειάκια κάνω!". Να είσαι πιο δημιουργικός. Ακολούθα τον κανόνα που λέει: Κλείνω το μάτι-Χαμογελάω-Γελάω. Χρησιμοποίησε τη γλώσσα του σώματος. Το να αγγίξεις κάποιον παιχνιδιάρικα, συνήθως πετυχαίνει.

Εxtra tips!

  • Όταν επιλέγεις τον στόχο σου, βεβαιώσου ότι είναι σε θέση αυτός να καταλάβει το σαρκασμό σου. Τα παιδάκια συνήθως δεν έχουν και το καλύτερο response.
  • Δείξε σε αυτούς που προσπαθούν να στην πουν ότι δεν μπορούν με τίποτα να σου καταστρέψουν τη μέρα. Ο σαρκασμός μπορεί να διαχύσει έναν παραλίγο τσακωμό. Εάν κάποιος προσπαθήσει να σε ρίξει ή χρησιμοποιεί ηλίθια γλώσσα απέναντί σου, πάρε μια άσχημη όψη και πες "Ποποποπο..., πολύ επιθετικός είσαι ρε παιδάκι μου!" ή "Ω, με συγχωρείς άγγιξα ευαίσθητο σημείο;"
  • Μην προσβάλλεις άλλα άτομα χρησιμοποιώντας επιχειρήματα, αυτό μόνο θα διαιωνίσει την συζήτηση. Χρησιμοποίησε τον σαρκασμό μόνο για να δείξεις ότι οι προσβολές του άλλου δεν σε αγγίζουν και πως άδικα σπαταλάει το σάλιο του- και το δικό σου.
  • Να ξέρεις πολύ καλά που βρίσκεται αυτή η λεπτή γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεράσεις.
  • Μη λες πράγματα για τον εαυτό σου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σου, γιατί μπορεί να βρεθεί απέναντί σου κάποιος που να ξέρει να σαρκάζει πολύ καλύτερα και πιο γρήγορα από ότι εσύ...Οπότε μπορεί και να γελοιοποιηθείς ;)
  • Να έχεις υπόψη σου ότι ούτε όλες οι μέρες, ούτε και όλες οι ώρες είναι ίδιες.
  • Πολλές φορές ένα άτομο είναι σαρκαστικό γιατί φοβάται ή δεν ξέρει πώς αλλιώς να συμπεριφερθεί σε κάποιες καταστάσεις. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις αν αυτό συμβαίνει σε κάποιον που σε ενδιαφέρει, πριν τον διώξεις από τη ζωή σου με τις κλωτσιές, λέγοντας πως είναι ένας κόπανος και μισός! Σκέψου πως αυτά τα άτομα είναι που πραγματικά χρειάζονται βοήθεια και όχι εσύ απέναντί τους.
  • Οι είρωνες τα έχουν γραμμένα όλα. Προσπάθησε να μην είσαι εσύ αυτός που θα προσβληθεί, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να επστρέψουν για μια δεύτερη νίκη.
  • Υπάρχουν δυο είδη σαρκαστικών ατόμων: Αυτοί που προσπαθούν να το κάνουν για να είναι αστείοι και αυτοί οι οποίοι το κάνουν γιατί βρίσκονται σε πολύ κακή διάθεση ή είναι ενοχλημένοι από κάτι άλλο. Μένουμε μακριά από τους δεύτερους! Αυστηρά!
Αυτά τα ολίγα είχα να πω... Νομίζω ότι έδωσα ένα καλό μέρος του απαραίτητου Know-How και να πέρασα ένα χρήσιμο μήνυμα για σήμερα...Άντε και για το τέλος ένα ωραίο quote: "Honesty is the best policy but insanity is the best defense." Cheers! :)